ViaSilver - handgjorda smycken av silver och titan

Om silver och titan

Silver är ett spännande material att arbeta med, följsamt  och glänsande. Det är också roligt att testa andra material i kombination med silver..Just nu arbetar jag en hel del med titan som kompletterar det glänsande silvret med färg. Ibland kombinerar jag med koppar eller mässing. 

Men alla smycken behöver förvaras och rengöras för att behålla glansen. Här kommer lite tips.

Silver

Silver gulnar och blir mörkare när det kommer i kontakt med luft eller till exempel din hud. Undvik fuktiga miljöer och förvara dina smycken lufttätt när du inte använder dem.  Du kan tvätta dina smycken i diskmedel.  På ytor som inte är släta kan du ta hjälp av en gammal tandborste. 

Oxiderat silver

Jag oxiderar en del av mina smycken så att de blir svarta/gråsvarta. Denna oxidering ligger på ytan och är känslig för repor (ingen tandborste här!). Du kan tvätt försiktigt i diskmedel.  Svärtan försvinner till viss del med tiden.

Titan 

Titan är mycket hårt, tåligt och väger väldigt lite. Det kan ofta användas av den som är överkänslig mot metaller. Mina smycken har i regel krokar av silver, men jag har även krokar av titan så det går att byta. Titanet är grått i sig och jag färgar det med gaslåga. Färgen lägger sig på ytan och det innebär att ytan är känslig mot repor. Men du kan rengöra smycket förstås, med diskmedel och vatten.

Koppar och mässing

Smycken med koppar och mässing rengör du på samma sätt som silver.